Crosscountry #1: God is een Braziliaan

Crosscountry #1: God is een Braziliaan
- Nieuws & pers

Het ene land is het andere niet. Zo vinden Chinezen het doodnormaal om je bij een eerste ontmoeting de hemd van het lijf te vragen. Wij, westerlingen, zouden er niet eens aan dénken.
In de nieuwe reeks ‘Crosscountry’ belichten we elke maand de cultuur, omgangsvormen en (zaken)etiquette van een land. We starten onze wereldreis in Brazilië, land in volle groei én toneel van het komende WK voetbal.

God is een Braziliaan

Als een van de BRIC-landen heeft Brazilië de voorbije jaren een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Maar dat geldt niet voor de Brazilianen. Het blijft een vriendelijk, vrolijk en chauvinistisch volkje. Maar toch met de nodige zelfspot.

Een bekende grap in Brazilië luidt als volgt: Aartsengel Gabriel vraagt God waarom hij het land zoveel goede dingen heeft geschonken: prachtige oerwouden, wijde rivieren, hoge bergen, mooie stranden … Waarop God antwoordt: “Wacht maar tot je het gemene volkje tegenkomt dat ik er heb neergezet!” Verder geen kwaad woord over de Brazilianen. Ze hebben dan ook redenen te over om trots te zijn op hun land: hun voetbalteam, hun stranden, het carnaval … God: niet alleen een dj, maar ook een Braziliaan.

Op zakentrip naar Brazilië? Expat?

Op zakentrip naar dit goddelijke land? Of verblijft u er een tijdje als expat? Hier zijn enkele do’s-and-don’ts die jouw kansen op zakelijk succes in Brazilië vergroten.

1. Brazilianen appreciëren het als je een mondje Portugees praat, al zijn het maar enkele woorden. Wees geduldig als ze Engels willen spreken. Spreek traag en helder, zodat ze je kunnen verstaan.

2. We zeiden het al: Brazilianen houden van hun land. Wees dus voorzichtig met kritiek. Over de bureaucratie mag je nog wel klagen, maar o wee als je vindt dat de Seleçao geen kans maakt om wereldkampioen te worden …

3. Het uiterlijk is voor Brazilianen erg belangrijk (velen gaan om de twee weken naar de kapper of de barbier). Zorg ervoor dat je tijdens je zakelijke contacten verzorgd voor de dag komt. Casual mag, een maatpak is aangewezen.

4. In Brazilië wordt druk gegesticuleerd. Doe daar gerust vrolijk aan mee, maar let wel op: sommige gebaren hebben een heel andere betekenis dan bij ons. Zo is het gebaar dat alles oké is (een cirkel maken met je duim en wijsvinger) een grove belediging.

5. Geduld is een schone deugd, zeker in Brazilië. Tijd is er relatief. Maak je dus niet ongerust als je afspraak of meeting een uur of twee uur later plaatsvindt dan gepland.

Meer weten over Brazilië en de zakenetiquette van het land?
Dan is onze workshop ‘Taste of Brazil’ beslist iets voor u! 
U leert de do's-and-don'ts van het land en krijgt een survivaltaalkit mee.