Crosscountry #2: India - Heilige koe in de file

Crosscountry #2: India - Heilige koe in de file
- Nieuws & pers

In de reeks ‘Crosscountry’ belichten we om de twee weken de cultuur, omgangsvormen en (zaken)etiquette van een land. Na Brazilië zetten we onze reis verder in India, dat tegen 2030 China achter zich zal laten als land met de meeste inwoners. Maar ook het land van yoga, kruiden, ondernemers, religie & IT-specialisten.Land van extremen

De bevolking van India neemt al jaren enorm toe. Tussen 2001 en 2011 kwamen er 181 miljoen inwoners bij, waardoor de teller ondertussen al boven 1,2 miljard staat (ter vergelijking: in 2012 telden de 27 EU-landen samen ongeveer 504 miljoen inwoners). Je trapt m.a.w. een gigantische open deur in door te beweren dat India druk is. Veel mensen, veel verkeer, veel files, overvolle bussen en treinen. En toch is het ook het land van yoga en spiritualiteit, van meditatie en rust zoeken in je hoofd.

Dat is eigenlijk de rode draad door India. Grijs bestaat er nauwelijks, bij alles botsen de extremen op elkaar: immense drukte tegenover yoga en meditatie. Megasteden zoals Mumbai en New Delhi tegenover het ongerepte gebergte in het noorden of de exotische backwaters in het zuiden. Arm versus rijk. Eeuwenoude tradities tegenover de meest geavanceerde IT-specialisaties ter wereld. De Indiase desserts zijn mierzoet, de hoofdgerechten uitermate pittig, de thee heet en de frisdranken ijskoud. India laat je nooit onberoerd. Het dwingt je altijd tot een mening, positief of negatief (en vaak een mix van beide).

Op zakentrip naar India? Expat?

Op zakentrip naar dit land waar niets ooit saai of grijs is? Of verblijf je er een tijdje als expat? Enkele do’s-and-don’ts die je kansen op zakelijk succes in India vergroten.

1.    Afdingen, afdingen en nog eens afdingen. Als buitenlander betaal je sowieso meer, maar ding toch maar goed af. Vaak zijn de starttarieven voor bv. taxi’s of riksja’s veel te hoog. Overal waar de prijs niet duidelijk aangegeven staat, moet je eigenlijk onderhandelen.

2.    Zorg voor gepaste kledij. Als man kom je met de meeste outfits weg, maar vrouwen raden we toch aan om die kortere rok of trui met decolleté thuis te laten. Gelukkig kun je de iets conservatievere look wel combineren met veel kleuren en motieven. Tijdens zakenvergaderingen zijn een pak en formele kledij aanbevolen.

3.    Respecteer de religies. India is een land zonder staatsgodsdienst waarin verschillende overtuigingen naast elkaar leven: sikhisme, hindoeïsme, de islam, het christendom … Ieders overtuiging wordt aanvaard en gerespecteerd.

4.    Wie over India spreekt, kan niet om de koe heen. Het is nog steeds een heilig en belangrijk dier. Toch begint men te beseffen dat een drukke metropolis en rondzwervende koeien niet samengaan. In Mumbai zijn ze al uit het stadscentrum geweerd. Toch is het aangeraden om ze met respect te behandelen. Jaag ze zeker niet op als ze de weg blokkeren.

5.    Dacht je dat de bureaucratie in Nederland erg was? Wacht dan maar tot je te kampen krijgt met de berg papier, het leger ambtenaren en de vele formaliteiten in India. Wees dus voorbereid op een stapel documenten als je wilt zakendoen in India.

Tim Cunningham

Taaltip:
Veel mensen gebruiken nog altijd het adjectief ‘Indisch’, maar het correcte woord is ‘Indiaas’. ‘Indisch’ verwijst naar een veel groter gebied, dat India maar ook bv. Indonesië en Suriname omvat.

Meer weten over India en de zakenetiquette van het land?
Dan is onze workshop ‘Taste of India’ beslist iets voor jou!
Je leert de do’s-and-don’ts van het land en krijgt een survivaltaalkit mee.