Iedereen digitaal

Iedereen digitaal
- e-Flash

Weet u wat een glasshole is? Ja? Hijs vlag en wimpel, want dan bent u een wel heel gemotiveerde early adopter. Een glasshole is iemand die tot vervelens toe tegen zijn Google Glass zit te praten zonder respect voor zijn omgeving. Om u maar te zeggen: de techniek staat voor niets. Bovendien zorgen al die nieuwe gadgets voor een toevloed aan woorden die uw woordenschat razendsnel infiltreren.
Bijblijven is de boodschap of er rest u alleen nog een pariabestaan als digibeet.


Knipper eens met uw ogen
Zoeken op het internet? Google natuurlijk! Al startte Google pas in 2002 met zijn Nederlandse variant. In het licht van de geschiedenis is dat nog maar een vingerknip. En toch kunt u zich geen leven meer zonder voorstellen. Tel daarbij de nog jongere e-books, cloudoplossingen, YouTube-pareltjes en Spotify-geneugten. De informatiewereld vindt zichzelf in een ijltempo telkens opnieuw uit.


Maar Yves toch ... not again
Sommigen vinden het lastig om bij te benen. Had u nog maar net ‘tablet’ toegevoegd aan uw actieve woordenschat? Slaan ze u al met ‘phablet’ om de oren – een tablet waarmee u ook kunt bellen! Resultaat? Een punthoofd. En dan gebeuren er natuurlijk vreemde dingen. Want voor u het weet, publisht u een pm (personal message) onbedoeld als een publiekelijk toegankelijke status update. Tja … zo hebt u dus – sneller dan gewild – een Letermeke aan uw broek.


Onverwacht hip
Woont u al jaren in het idyllische Torrent bij de Spaanse kust? Blijkt de naam plotsklaps een verwijzing naar een van de populairste websites om gigantische bestanden door te sturen. Geripte films, clandestiene muziekopnames en supergeheime documenten die toch niet zo top secret blijken: via een torrent haalt u ze zo binnen. Of slijt u liever de dagen in Yolo of Chrome. U vraagt, wij draaien.


To tweet or not to tweet
Effe een selfie posten. En daarna mijn mail checken.” Het bekt wel lekker. Maar de taalpurist in u heeft misschien wat moeite met die hipstertaal. Verengelsing was al langer een feit, nog voor de ‘versocialemediatisering’. Maar nu gaat het toch wel heel snel. Hoe het ook zij, hét pluspunt is natuurlijk dat iedereen bewuster nadenkt over taal. Of in elk geval … een aantal opiniemakers. Maar die inspireren anderen dan weer om meer aandacht te besteden aan hun taal. En dat kan nooit kwaad.
Zelf hulp nodig? Vraag het aan ElaN!