De taal van de toekomst is … het Frans

De taal van de toekomst is … het Frans
- Taalnieuws

Wetenschappers gaan ervan uit dat de Franse taal bezig is aan een wereldwijde opmars. En het Engels en het Mandarijn dan? De verklaring is even verrassend als plausibel. Franstalige volkeren groeien sneller dan hun tegenhangers die Engels of Chinees spreken.

Op de ranglijst van meest gesproken talen staat het Frans momenteel op een zesde plaats, achter het Mandarijn, Engels, Spaans, Hindi en Arabisch. Maar volgens een studie van investeringsbank Natixis zal de taal tegen 2050 door 750 miljoen mensen worden gesproken. Nu zijn er dat ‘slechts’ 220 miljoen. De verklaring? De taal van Molière zal vooral een opmars kennen in Afrika. Landen als Mali, Guinee, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo tekenen namelijk de sterkste bevolkingsgroei op.

Of het Frans daadwerkelijk tegen 2050 het Mandarijn van de troon stoot, valt nog af te wachten: “De voorspellingen maken zeker indruk. Maar ze houden geen rekening met het feit dat talen ook naast elkaar kunnen bestaan, zoals dat in vele landen het geval is”, zegt Alexandre Wolff van het Observatorium van de Franse taal. 

 

 

Tags: Frans