Amerikanen kennen gemiddeld 42.000 woorden

Amerikanen kennen gemiddeld 42.000 woorden
- Taalnieuws

Als je Donald Trump soms bezig hoort, zou je het niet zeggen ... maar de gemiddelde Engelstalige Amerikaan kent zo'n 42.000 woorden. En om de twee dagen leren ze er een nieuw woordje bij. Dat concludeerden wetenschappers van de universiteit van Gent dankzij een onlinetaaltest die werd ingevuld door bijna een miljoen mensen.

Degenen met een grote woordenschat halen de 52.000, terwijl weinig taalvaardige mensen het met 27.000 moeten doen. Iedereen blijft echter nieuwe woorden leren: tussen de 20 en 60 - één per twee dagen gemiddeld.

De onderzoekers van de UGent namen in 2013 in een vergelijkbaar onderzoek al de de woordenschat van Vlamingen en Nederlanders onder de loep. Toen werd al duidelijk dat Nederlandstaligen gemiddeld zo'n 38.000 woorden kennen.

Ervaring en omgeving

Niet iedereen kent natuurlijk evenveel woorden. En dat is vooral een kwestie van ervaring, aldus taalwetenschapper Dingemanse. “Jongere mensen kennen nog minder woorden dan oudere mensen, maar het is ook van belang van hoeveel verschillende taalgemeenschappen je deel uitmaakt. Heb je een job? Heb je verschillende vriendengroepen die verschillende talen of jargons gebruiken of lees je misschien veel? Dat heeft allemaal invloed.”

Bronnen: Onze Taal en BNR