And then I forgot to thank my mother!

And then I forgot to thank my mother!
- e-Flash

Licht uit, spot aan en dan die wereldberoemde paukenslagen: de Oscaruitreiking staat bij iedere filmliefhebber met letters in goudbrokaat genoteerd in de agenda. Zeker nu de Belgen erin slagen om geregeld mee te dingen naar de gouden nonkel Oscar voor niet-Engelstalige film. Al blijft het dit jaar heel erg stil op dat front. Hoe dan ook zullen er komende zondagnacht winnaars zijn. En die gaan dan weer traditiegetrouw speechen

 

Mijlpaal

Deze editie zal hopelijk voor eeuwig geboekstaafd staan als de laatste zonder één enkele zwarte acteur bij de genomineerden. Want hoe beautiful black kan zijn, werd duidelijk in 2002 toen de Oscar voor Beste Acteur naar Denzel Washington ging terwijl Halle Berry het gouden beeldje in de lucht mocht steken voor haar rol in ‘Monster’s Ball’. Ze debiteerde diep geëmotioneerd haar dankwoord vol lof over alle actrices die haar voorgingen. 

Inspireer

Het zijn stuk voor stuk acteurs. Dus … een beetje dramatiek krijgen ze perfect verwerkt in hun speech. Maar als je dan toch dat podium krijgt, dan doe je maar beter iets memorabels. J.K. Simmons won in 2014 de Oscar voor beste mannelijke bijrol in ‘Whiplash’. En hij riep alle aanwezigen op om hun ouders te vertellen dat ze van hen hielden.

Überfunny

Het thema van zijn film ‘La vita é bella’ is loodzwaar. En toch gaf Roberto Benigni er in 1999 een vederlicht kantje aan. Net zoals hij deed met zijn Oscarspeech in het Kodak Theatre. De beelden staan in het collectieve geheugen gegrift: zo charmant onhandig over de stoelen klauteren heeft niemand hem ooit voorgedaan. En waarschijnlijk gaat niemand dat ooit nog eens proberen. Bravo, Roberto, bravo!

Achter de schermen

En dan zijn er uiteraard ook de speeches die alleen voor de ingewijden bewaard blijven. De ‘bemoedigende’ woorden die de groten der aarde onderling uitwisselen. Robin Williams die een Oscar won voor ‘Good Will Hunting’ vertelt eerst over de grootste speechblunder die je kunt maken. Daarna verklapt Elijah Wood wat Jack Nicholson van ‘Lord of the Rings’ vond. Waaraan Williams naadloos zijn Nicholson-story vastplakt. Je zou bijna hopen dat ze vanaf dit jaar ook camera’s met microfoons in de coulissen plaatsen. 

Doet ie het of doet ie het niet?

Gedoodverfde winnaar dit jaar? DiCaprio in ‘The Revenant’: twaalf nominaties en iedereen die Leo zijn eerste Oscar gunt. Wat er zondag ook uit de bus komt, de film blijft een aanrader van jewelste. Daarom programmeren we hem tijdens ElaN Filmavonden op maandag 7 maart in TheRoxyTheatre in Koersel. Kom dat zien, kom dat zien! En bedenk nu al je toespraakje voor het netwerkmoment achteraf. Veel succes!