My name is Phrase, Catch Phrase

My name is Phrase, Catch Phrase
- e-Flash

"’t Kan verkeren", zei Bredero. En daarmee vat hij zijn hele zijn meteen samen in één enkele plakkreet oftewel catchphrase. Een uitspraak die ‘blijft plakken’ in het collectieve geheugen. En jawel, een ‘kreet’. Want vaak is het niet eens een volwaardige zin. 

Catchphrase versus gezegde
Asjemenou, dat is toch net hetzelfde als een versteende uitdrukking of een gezegde?” Bazinga! Of toch niet helemaal. Want zo een gezegde komt voort uit de hoge cultuur. Terwijl je de oorsprong van een catchphrase in populaire middens moet zoeken. Daarbij is de houdbaarheid van die plakkreten veel korter dan die van eeuwenoude gezegdes.

Van Run, Forrest, run! naar Wíííílson!
Yes we can? Obama! I have a dream? King! Ho’w you doning? Joey! Goeiesmorgens, juffrouw Jannie? Jiskefet! Morgen ben ik er weer met meer weer? Frank Deboosere – allez, vroeger toch! Wat hebben we vandaag geleerd? Piet Huysentruyt! ‘t Is gebeurd? Erik Van Looy! En als je écht een grote ster bent, dan veranderen de catchphrases door de jaren heen. Bijvoorbeeld bij Tom Hanks van Houston we have a problem via Run, Forrest Run tot Wíííílson. Tom Cruise heeft er uiteraard ook verschillende op zijn actief: You complete me, Help me help you en … I feel the need, the need for speed!

Arnie for president of catchphraseland
Maar er is uiteraard maar een koning van de catchphrases. Arnold Schwarzenegger! Stel u even voor dat hij I’ll be back nooit had geïntroduceerd. Wat moest u dan verzinnen om er grappig tussenuit te muizen tijdens een verplicht gesprekje tijdens een bedrijfsfeest?

Lachen met Philippe De Niro
Het blijkt bijna onvoorspelbaar om vooraf te weten wat zijn eigen leven gaat leiden. Of dacht u dat Jan Eelen Den droad en A je moe kakken, moe je kakken dan zolang in zijn mouw had gehouden? Wat u wél kan zien aankomen, is de parodie op de gevestigde catchphrase. Die van de Terminator werd al snel I’ll be black. En You talking to me? van Robert de Niro was voor Philippe Geubels een van de kiekens met gouden eieren.

Een gelukkig nieuwjaar en may the force be with you!